Egy orosz IT biztonsági vállat új, Mac.Backdoor.iWorm névre hallgató, a Mac OX X asztalait támadó fertőzést tárt fel. A kiadott jelentés szerint az új károkozót leginkább adatgyűjtésre és távoli parancsvégrehajtásra használják, és az Egyesült Államok mellett már Európa több országában is megjelent.

Az orosz antivírus gyártó cég, a Doctor Web egy veszélyes többplatformos trójai program hívta fel a figyelmet, melynek segítségével a támadók működésképtelenné tehetik a fertőzött gépeket. A káros szoftver a BackDoor.DaVinci.1 nevet kapta és azért különösen veszélyes, mert képes Windows-os és Mac OS X operációs rendszerrel futó számítógépeket is megfertőzni.

A Microsoft múlt pénteken visszavonta a Office for Mac 2011 legújabb átfogó frissítését, elismerve ezzel az azon hibákról szóló híreket, amelyek néhány gépen tönkretették az Outlook adatbázisát. Az Office for Mac 2011 Service Pack 2 április 12-edikén jelent meg. Még ezen a napon több, a frissítést telepítő felhasználó jelezte a Microsoft támogató oldala felé, hogy nem tudták futtatni az Outlook-ot, a szoftvercsomag e-mail kliensét.

Az internetes médiumok gyorsan felkapták az orosz Dr. Web biztonsági cég nemrég nyilvánosságra hozott jelentését, amely egy a korábban sebezhetetlennek hitt Mac OS X operációs rendszert célzó trójai káros szoftverről közöl információkat, amely a cég felmérése szerint már több, mint 550000 "almás" készüléket fertőzött meg. Az aprócska, mindössze 38KB méretű, a Flashback trójai felismerésére képes eszközt Juan Leon, a főleg GPS készülékeiről híres Garmin International cég szoftvermérnöke készítette. A FlashBack Checker az F-Secure biztonsági cég által kiadott, a káros szoftver felismerését szolgáló konzolos parancsokat automatizálja és futtatja le egyetlen gombnyomásra.

Az Apple marketing osztályának egyik legnagyobb fegyvere az, hogy állításuk szerint a Mac-ek sérthetetlenek a kibertámadásokkal szemben és nincs olyan célzott káros szoftver, amely az OS X-et támadná. Legalábbis eddig így tűnt. Azonban ha az orosz biztonsági szoftvereket gyártó Dr.Web cég jelentése pontos, akkor létezik egy trójai, amely mára több, mint 550000 Mac-et fertőzött meg, többségüket az Egyesül Államokban. A szakemberek szerint a "Flashback" névre hallgató káros szoftver a Java egy, csak nemrég javított sérülékenységét kihasználva fertőzi meg a számítógépeket.

Az F-Secure biztonsági cég egy a szokásosnál ijesztőbb Mac trójai programról tett jelentést. A fertőzéshez mindössze annyi kell, hogy az áldozat rákattintson az Adobe Flash telepítőnek álcázott káros szoftverre. Ezután a trójai első dolga, hogy kikapcsolja a Mac automatikus káros szoftver védelmi frissítéseket. Az F-Secure-tól az új kártevő a Trojan-Downloader:OSX/Flashback.C nevet kapta, korábbi verzióit a Macworld még szeptemberben jelentette.

Az említett eszköz egy régóta ismert hibát használ ki, mellyel FireWire-ön keresztül kiolvasható a számítógép memóriája. A jelszó helyreállító eszközöket fejlesztő cég legújabb szoftvere képes egy zárolt vagy akár egy alvó állapotban lévő Machintosh-ból - amennyiben azon az új Mac OS X Lion fut - kiolvasni a jelszavakat, ha egy másik számítógépet kapcsolunk a Mac FireWire portjára. Ez a támadási technika egyébként már évek óta ismert és az egyetlen védekezési mód ellene, ha kikapcsoljuk Mac-ünket.

Egy hacker szerint a Skype-ot használó Mac tulajdonosokat egy olyan sérülékenység fenyegeti, amelyet kihasználva egy támadó korlátlan hozzáférést szerezhet a rendszerben, egy speciálisan erre a célra elkészített azonnali üzenet küldésével.

Az Apple ma jelentette meg a Mac OS X 10.6.7-t, amely növeli a Mac rendszer stabilitását, kompatibilitását és biztonságát. Az új kiadás a következő sérülékenység javításokat is tartalmazza:

Az Apple és az Intel bemutatta Thunderbolt elnevezésű új notebook csatlakoztatási technológiáját, mely reményeik szerint felválthat minden kábelt, ami a laptopból jön. Mindemellett úgy tűnik az új innováció is ugyanazokat a biztonsági résekkel rendelkezik, mint elődei. Egy ártó szándékú eszköz csatlakoztatásával feltörhető a számítógép. Egy bűnöző csak odasétál a laptopunkhoz míg egy pillanatra nem figyelünk, bedug egy eszközt pár másodpercre, kihúzza és már sétál is tovább féltve őrzött adatainkkal. Ez akár akkor is működhet, ha a számítógép zárolva volt. Bizonyítani persze nem lehet amíg nincs a kezünkben az új hardver, de a jelek azt mutatják a hackerek kihasználhatják majd a Thunderbolt réseit.