A holland kormány bejelentette, hogy tervezi a rendőrség lehetőségeinek kiterjesztését a hatékonyabb kiberbűnözés elleni küzdelem érdekében. A rendőrök akár más országokban üzemelő szerverekre is betörhetnének bizonyos esetekben. Bár a kormány a bíróság jóváhagyásához kötné a rendőrségi hackelést, a javaslatnak így is több bírálója van.

Egy underground fórumon maga a szerző jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette káros szoftver terjesztéséért és illegális fegyverbirtoklásért. A Phoenix exploit kit egy alvilági, feketepiacon árult, "kereskedelmi" káros szoftver csomag, amelyért a szerző 2200 dollárt kért. A szoftvert feltört weboldalakba lehet beágyazni, így az adott oldalt meglátogató áldozat rendszerét drive-by download támadással meg tudja fertőzni az elavult Java és Adobe Flash vagy Reader bővítményeken keresztül.

A kiberháború megérkezett, és úgy tűnik, hogy Izrael elvesztette az első menetet. Miután egy gyanús állományt találtak számos rendőrségi számítógépen, a szervezet vezetése úgy döntött, hogy csütörtökön az összes számítógépet leválasztják az Internetről, és vasárnapig még nem sikerült teljesen helyreállítani a kapcsolatot. És ami még ennél is rosszabb, hogy a rendőrség szervereit és számítógépeit legalább egy héttel korábban feltörték, mondta Roni Bachar, az Avnet biztonsági cég vezetője. "A rendőrség vezetői szerda késő este ismerték fel, hogy milyen súlyú a probléma, és döntöttek a hálózat Internetről történő leválasztásáról. Azonban a jelek szerint a káros szoftver más kormányzati hálózatokra is átterjedt".

A kínai Ministry of Public Security egész országra kiterjedő, hosszútávú rendőrségi akciójának keretén belül 700 kiberbűnöző csoportot kapcsoltak le. A minisztérium vasárnapi közleménye szerint augusztus óta a rendőrség lezárt több mint 4400 különböző internetes bűncselekménnyel kapcsolatos esetet, 700 csoport 8900 tagját vették őrizetbe, 3500 spam weboldalt zártak be és ezeken töröltek 1,88 millió káros üzenetet. A mostani kampány a márciusban indult akció kiterjesztése.

A múlt hét közepén az ukrán hatóságok lekapcsolták az egyik legnagyobb torrentoldalt a Demonoid-ot. A weblapot a múlt hónap végén egy jelentős elosztott szolgáltatás megtagadásos támadás (DDoS) kényszerítette térdre, de mára kiderült ez csak a kezdet volt. A múlt héten a szervereket teljesen lekapcsolták és az oldal elérhetetlenné vált. Valamivel később a domain újra elérhetővé vált, de csak véletlenszerű reklám oldalakra irányított át, míg végül újra leállt és azóta sem válaszol. Most már tudjuk miért.

A legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatók szerint az elmúlt évben összesen 1,3 millió alkalommal érkezett hozzájuk kérés valamilyen bűnüldözői szervtől az ügyfeleik adatait illetően - és a szám folyamatosan növekszik. A rendőrséggel megosztott információk között voltak geolokációs adatok, szöveges üzenetek tartalma, lehallgatások, összegyűjtött cella információk egy időtartományra vonatkozóan. A nagy szolgáltatók szerint a rendőrök már rutinszerűen használják a cella információk által lehetővé vált nyomkövetést.

Két norvég tinédzsert tartóztattak le egy sor támadás miatt. Egyebek mellett őket gyanúsítják az Egyesült Királyság Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (Serious Organised Crime Agency - SOCA) elleni betörés miatt is. A norvég rendőrség szerint a 18 és 19 éves fiatalok további elosztott szolgáltatás megtagadásos (DDoS -Distributed Denial of Service) támadásért is felelősek.

A holland rendőrség high-tech bűnüldözési csoportja letartóztatott egy 17 éves fiút, aki a gyanú szerint több száz a KPN telekommunikációs céhez tartozó szerverre tört be és ott megváltoztatta az előfizetők adatait. A fiatalt barendrechti otthonában vették őrizetbe a holland rendőrök és elfogása során lefoglaltak egy titkosított asztali számítógépet, 2 laptopot és számos külső adattárolót, USB drive-ot és DVD.

A híradások szerint, a francia rendőrség számítógépes bűnözés elleni ügyosztályának nyomozói 2 embert tartóztattak le egy Android okostelefonokat célzó káros szoftver ügyében. A két Párizsban élő férfit azzal vádolják, hogy több, mint 2000 Android operációs rendszerrel futó okostelefont fertőztek meg az általuk készített "Foncy Trojan" elnevezésű káros szoftverrel. A káros szoftverről tavaly év végén készített átfogó elemzést a Kaspersky Labs kutatója, Denis Maslennikov, aki leírta, hogy miként célozza a Foncy az európai mobilozókat és miként szerez pénz az emelt díjas SMS szolgáltatások használatával. A trójai egyébként egy sérülékenységet kihasználva rootolja a telefont és elemelt díjas üzeneteket küld, valamint titokban egy IRC csatornára csatlakozva fogadja az utasításokat a káros szoftver készítőitől.

Jobban tesszük, ha soha nem kerülünk a Michigan-i rendőrség látóterébe. Ellenkező esetben pillanatok alatt megtudhatják minden titkunkat.