Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (U.S. Department of Homeland Security) egy új kezdeményezést jelentett be, amely a szövetségi kormányzat civil, nem titkosszolgálati részét tartja folyamatos megfigyelés alatt. A minisztérium érzékelőket telepít az a különböző szervezetek, ügynökségek hálózatába, amik 1-3 naponta 60 és 80 millió közti sérülékenység és konfigurációs beállítás ellenőrzést végeznek a .gov domain alatt található eszközökön.

Hackerek közel 17 000, amerikai kormányzati és hadügyi forrásokból származó email címet és a hozzájuk tartozó jelszavakat loptak el és hoztak nyilvánosságra. A magát Connexion Hack Team-nek nevező csapat az Egyesült Államok hadseregéhez, a Nemzetvédelmi Hivatalhoz, a Belbiztonsági Hivatalhoz és más állami ügynökségekhez kapcsolódó fiókok hozzáférését fedte fel a nyilvánosság számára.

Végső stádumához ért az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS - Department of Homland Security) Einstein 2 elnevezésű új, kiberbiztonsági fenyegetettség felismerő szoftverének implementációja a szövetségi hálózaton. Az Einstein 2 célja, hogy egy korszerű behatolás felismerő eszközt biztosítson a kormányzati hálózatoknak. A telepítés várhatóan még idén befejeződik. A DHS mindemellett már teszteli az Einstein 3-mat és remélik az új verzió üzembe helyezése megkezdődhet 1 éven belül. Az Einstein rendszer egy komplet technológiai megoldás részét képezi, melynek célja a .gov domain megóvása a kiberfenyegetésekkel szemben. A fejlesztés a Védelmi Minisztérium közreműködésével történt.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium lecseréli színkód alapú riasztórendszerét egy új "Nemzeti Terrorizmus Figyelmeztető Rendszerre", amely a riasztásokat nem csak a hagyományos rendészeti szerveken és média csatornákon keresztül terjeszti, hanem kihasználja a közösségi média erejét is (social media).

Az Egyesült Államok Belbiztonsága olyan pályázatot hirdetett ezen a héten, amelynek keretében egy 40 millió dollár értékű programmal bátorítanák a fejlesztést és a kutatást a kiberbiztonsággal kapcsolatos témakörök széles körében: A rugalmas és ellenálló szoftverek tervezésétől, a jelszavak és a CAPTCHA technológia alternatívájáig, az automatikus támadások megelőzésének céljából. A DHS az érdeklődési köröket a Broad Agency Announcement-ben (BAA) fektette le január 26-án.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) által ismertetett dokumentumok szerint, az amerikai Department of Homeland Security (DHS), a közösségi hálózatokat megfigyelési célokra használja fel.

A nemzeteknek le kell fektetniük kiber-terrorcselekmények elleni válaszlépések szabályait.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) informatikai szakértői a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársaival (HSD) összefogva a jövőben együtt kívánnak fellépni az Egyesült Államokat érintő kiber fenyegetések ellen.

A belbiztonság nemrégiben, mindössze egy nap erejéig lehetővé tette a Nemzeti Kiberbiztonsági és Kommunikáció Integrációs Központ látogatását. Ezen a napon az InformationWeek Government élt a lehetőséggel és készített pár fényképeket. Az építmény úgy néz ki, és úgy is funkcionál mint egy modern operációs központ.

http://www.informationweek.com/news/galleries/government/security/showAr...

Ezen a héten három vagy négy napon át, az Internet ismeretlen ellenfél támadása alatt fog állni. A kormányzat, illetve a privát szektor igyekeznek majd elhárítani a problémát az érintett rendszerek folyamatos üzemelése érdekében -- legalábbis a Belbiztonság Cyber Storm III gyakorlatának szimulált határain belül, mely kedden kezdődik.

http://www.informationweek.com/news/government/security/showArticle.jhtm...