Ha úgy véled, hogy a számítógéped veszélynek van kitéve, minden bizonnyal igazad van. Majdnem minden nap kapok olyan levelet, amit valakinek a feltört számítógépe küldött el, és arra kér, hogy nyissam meg a csatolmányt. Az utolsó alkalommal egy újságírótól jött ilyen levél. Talán a tied lesz a következő. Vagy talán az enyém. Nagy cégeket törnek fel ijesztő gyakorisággal. A jelszavakat és azonosítókat ellopják, a hitelkártya számokat pedig egymás közt terjesztik a csalók. A számítógépes biztonsági szoftvereket pedig meglehetősen macerás telepíteni és karbantartani.

Eugene Kaspersky, a legnagyobb európai anti-vítus cég a Kaspersky Lab alapítója, aki részt vett a főleg Irán és más közel-keleti államokban fertőző a Flame/sKyWIper féreg felfedezésében. Állítása szerint csak egy kormáyzat által támogatott programozók képesek ilyen kifinomult kártevőt írni. Ahhoz a Stuxnet-hez hasonlítja a most felbukkant férget, amit az Egyesült Államok és Izrael készített, és véleménye szerint komoly súlyt ad korábbi állításainak, amely szerint nagyon komoly veszélyeket hordoznak magukban az olyan esetek, amikor nemzeti kormányok készítenek és engednek szabadon vírusokat az Interneten. Úgy véli, hogy a kiberfegyverek lesznek a legveszélyesebb fegyverek ebben az évszázadban.

Az FBI vezető "internetes zsaruja" lesújtóan értékelte az Egyesült Államok igyekezetét a hackerek elleni küzdelemben. "Nem állunk nyerésre"- mondta. Shawn Henry, aki több, mint 20 évnyi szolgálat után elhagyja készül a nyomozóirodát egy interjúban beszélt a köz- és magánszféra hackerek elleni küzdelméről. Véleménye szerint a számítógépes bűnözők egyszerűen túl képzettek és tehetségesek, míg a védelmi intézkedések túl gyengék ahhoz, hogy megállítsák őket.

Háborúban állunk Kínával. A legtöbb amerikaiban ez nem tudatosul és a magas szintű kormányzati tisztviselők sem vallják be publikusan. Ugyanakkor a kínaiak aktívan monitorozzák és törik fel nemzetünk kritikus infrastruktúrájának komponenseit, a víz- és áramszolgáltatók rendszereit, kompromittálják a katonai eszközöket és a kereskedelmet.

Szívesen látunk minden olyan hackert, aki szívesen dolgozna az Iszlám Köztársaságnak - nyilatkozta az Iráni Forradalmi Gárda egy magasrangú tisztviselője.

A biztonsági termékeket forgalmazó Imperva bloggolt egy hekkerrel kapcsolatosan, aki azt állította, hogy megkaparintotta számos .gov, .mil és .edu domain irányítását. A cikk írója találkozott olyan bizonyítékokkal, melyek alátámasztják a támadó állítását. Elképzelhető, hogy kormányzat tiszteletéből fakadóan takarták el az Imperva munkatársai a screenshot legérdekesebb részeit -- a webszájtok konkrét neveit, amiket a hekker próbál értékesíteni. A hekker például értékesíteni kívánja a cecom.army.mil szájthoz tartozó teljes hozzáférést a szájthoz, melynek célja világszinvonalú rendszerek és hadi parancsnoksági képességek fejlesztése, megszerzése és szolgáltatása. Mindez az Öné lehet 499 USA dollárért (hitelkártyát sajnos nem fogadnak el).

Az iráni információ technológiai tisztviselők megerősítették, miszerint számos iráni ipari rendszer vált kibertámadás célpontjává. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az iráni mérnökök képesek a probléma kezelésére.

http://www.mehrnews.com/en/NewsDetail.aspx?NewsID=1158506

Miért nem mérlegelik a fegyverkezést a kiberfegyverek használatának alkalmazásával?

Biztosan nem a figyelem hiányából fakadóan. A világ kormányait és hadi vezetőit már figyelmeztették, hogy a következő világháborút ha részlegesen is, de kibertérben fogják megvívni.

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=130052701

India elkezdte felkészülését a kiberháborúra. A kormány szoftvermérnökökből álló hadsereget alakít, amelyet később a barátságtalan nemzetek hálózatának feltörésére használhat. A kormányzati adminisztrátorok javalata szerint, az IT alkalmazottak és az etikus hekkerek, akik részt vesznek a projektben törvényi védelmet kapnának.

http://www.siliconindia.com/shownews/India_turns_spy_Forms_progrmmers_ar...

A virtuális világban, ahol a nemzetek határai gyakran elvesztik jelentőségüket, a nemzetközi összefogás nem választási lehetőség, hanem szükségszerű

http://www.newsweek.com/2010/07/28/cyberwar-is-hell.html