A CIA-t és az MI6-ot értesített a svájci hírszerzés (NDB - Nachrichtendienst des Bundes) egy jelentős adatlopásról, miután elfogták egy elégedetlen munkatársukat több érzékeny adatot tartalmazó merevlemezzel.

Péntek éjszaka, vélhetően egy elosztott szolgáltatás megtagadásos (DDoS) támadás eredményeképpen órákra elérhetetlenné vált a CIA weboldala.  Az első értesülések szerint a támadást az Anonymous csoport követte el és ezt látszott megerősíteni egy Anonymoushoz kapcsolható Twitter hozzáférésen megjelent "CIA Tango Down" üzenet is, ugyanakkor a későbbi microblog üzenetek elég kétértelműen fogalmaznak arra vonatkozólag, hogy valóban a legnagyobb hacktivista csoport követte-e el a támadást. A YourAnonNews twitter csatornán megjelent üzenet is erre utal: "Szeretnénk emlékeztetni a médiát, ha hírt adunk egy DDoS támadásról vagy betörésről, az nem jelenti azt, hogy mit tettük."

A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a holland digitális tanúsítványokat kibocsájtó cégnél, a DigiNotarnál történt betörés során a támadók több ország hírszerző szervezetéhez is szereztek tanúsítványokat, többek között a CIA-hoz, a brit MI6-hez és az izraeli Mossadhoz is, mondta el egy Mozzilla fejlesztő a hét elején. Gervase Markham elmondta, hogy jelenleg 531 tanúsítvány érintett az ügyben. Markham a Firefox azon fejlesztői csapatának tagja, akiknek feladata, hogy úgy módosítsák a böngészőt, hogy blokkoljon minden oldalt, amelyet a kompromittálódott tanúsítványokkal írtak alá.

Ránézésre a 17 éves Ryan Cleary a számítógépes zsenik mintapéldája lehetne, aki a való világból inkább a digitálisba vonul vissza. Mikor megvádoltál, hogy a LulzSec tagjaként felötrte a Serious Organised Crime Agency weboldalát, az emberek azzal viccelődtek, szerzett volna inkább barátnőt a számítógépes bűnözés helyet. A helyzet az, hogy Ryan-nek van barátnője, a 19 éves Amy Chapman, akitől azonban a bíróság eltiltott, illetve megtagadta azon kérését, hogy kettesben találkozhassanak. Ryan az óvadék megállapításának feltételei között kérvényezte, hogy felügyelet nélkül találkozhasson barátnőjével, azonban a bíróság kimondta, a házi őrizetet, csak szülői felügyelettel hagyhatja el.

50 napnyi, a kibertérben való "randalírozás" után a Lulz Security hackercsoport vitorlát bont és elhajózik a horizont felé. A tiszavirág életű csapat nevéhez megszámlálhatatlan mennyiségű ellopott személyes adat és több tucatnyi hackelési incidens köthető. A hackerek nem kisebb szervezeteknek mentek neki, mint az amerikai közszolgálati televízió ( U.S. Public Broadcasting Service - PBS ), a CIA,  egy Arizonia-i FBI partner szervezet, a Sony vagy a Nintendo, hogy csak a nagyobbakat említsük.

A "joviális" természetű és titokzatos Lulz Security vagy LulzSec felelős a nem rég, több, nagy visszhangot keltő támadásokért. Az áldozatok közt van: a CIA, PBS és az amerikai szenátus weblapja és természetesen a Sony is.

A LulzSec hacker csoport megbénította a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) publikus weboldalát, így ők is csatlakoztak az Szenátus, a PBS, a Sony és a Nintendo táborába azon szervezetek közé, akiket a rejtélyes hackercsoport a közelmúltban sikeresen megtámadott.

A CIA és a Google egyaránt támogatja a Recorded Future nevű céget, amely valós idejű internet megfigyelést és kutatást végez. A több tízezer átvizsgált weboldal, blog, Twitter és egyéb begyűjtött információ alapján próbál következtetéseket levonni a jövőre vonatkozóan.

http://www.wired.com/dangerroom/2010/07/exclusive-google-cia/
http://blog.recordedfuture.com/2010/03/13/recorded-future-%E2%80%93-a-wh...