A 2013-as év nagy újdonságokat tartogatott a legtöbb ember számára a kiberbiztonság terén. Sok embert meglepett az a szofisztikáltság, amellyel bizonyos személyek és szervezetek képesek a kibertérben hatalmat gyakorolni.

A Magyar Közlönyben (lsd. 2013. évi 47. szám) csütörtökön megjelent határozat rögzíti, hogy a kormány elfogadja Magyarország nemzeti kiberbiztonsági stratégiáját. A 1139/2013. (III.21.) Korm. határozat rögzíti, hogy a megelőzésre épülő hatékony védelmi intézkedések útján elsődleges cél a kibertérben jelentkező és a kibertérből érkező fenyegetések és az ezzel járó kockázatok kezelése, az ehhez szükséges kormányzati koordináció és eszköztár erősítése.

A 9 millió hongkongi dollár beruházásával létrehozott az állami intézmények, közszolgáltatók, közlekedési és telekommunikáció vállalatok internetes biztonságáért felelős központ december 7-én megkezdte működését. Törvényhozók és aktivisták szerint egyaránt átláthatóvá kell tenni a központ monitorozó tevékenységét a félelmek eloszlatása érdekében.

A közegészségügyben alkalmazott stratégiák utánzásával, pl. "jó kiberhigiénia", javulhatna a kiberbiztonság az RTI INternational közgazdász és közegészségügyi kutatói szerint.

A kongresszus által készített éves jelentés vázlata szerint Kína "a legnagyobb fenyegetés a kibertérben", mivel a hírszerzési ügynökségei és a hackerei egyre kifinomultabb módszerekkel próbálnak hozzáférést szerezni a amerikai hadsereg és hadiipari beszállítók rendszereihez.

A tervezetet az amerikai Belbiztonsági Hivatal (DHS - Department of Homeland Security) és a kanadai megfelelője (PBS - Public Safety Canada) felügyeletével hozták létre azzal a céllal, hogy jobban meg tudják védeni a kritikus infrastruktúrájukat és hatásosabban tudjanak reagálni kiberbiztonsági incidensekre.

Kínai elemzők és tisztviselők szeretnének rámutatni, hogy az Egyesült Államok állított fel elsőként kiberparancsnokságot, és így, az ő elképzelésük szerint militarizált kiberteret. Mégis a kínai katonai gondolkodók töprengenek azon, hogy milyen típusú szervezetek és intézmények felállítására van szükség, hogy kibertámadási műveleteket végezhessenek illetve, hogy megvédjék a saját hálózatukat az esetleges támadások ellen.

Az olasz Finmeccanica és az amerikai Northrop Grumman egyesült, hogy lendületet adjon a NATO-nak a kiberfenyegetések észlelésében és reagálásukkor.

Az EMC Corporation biztonsági részlegének csütörtöki nyilatkozata szerint, támadók feltörték az RSA szervereit és információkat kaparintottak meg, melynek felhasználásával fenyegetik a két-faktoros autentikációs tokenek biztonságát. A tokeneket nagyságrendileg 40 millió alkalmazott használja érzékeny adatok eléréséhez világszerte.

Az Egyesült Államok Belbiztonsága olyan pályázatot hirdetett ezen a héten, amelynek keretében egy 40 millió dollár értékű programmal bátorítanák a fejlesztést és a kutatást a kiberbiztonsággal kapcsolatos témakörök széles körében: A rugalmas és ellenálló szoftverek tervezésétől, a jelszavak és a CAPTCHA technológia alternatívájáig, az automatikus támadások megelőzésének céljából. A DHS az érdeklődési köröket a Broad Agency Announcement-ben (BAA) fektette le január 26-án.