Az Anonymous által a hétvégére meghirdetett, az izraeli kormányzati weboldalakat célzó kibertámadások nem tudtak komoly károkat okozni, számoltak be hivatalos források vasárnap. A tervezett tömeges támadást a hacktivista közösség az Izrael által a palesztinokkal szemben alkalmazott politika miatt hirdette meg. Yitzhak Ben Yisrael a National Cyber Bureau szóvivője elmondta, hogy a hacker-ek nem tudtak komoly károkat okozni a létfontosságú infrastruktúrában.

A betörés következtében egy titkos, 30 ezer főből álló, fedésben dolgozó ügynöki hálózat bukhat le, akik közül néhányat nyíltan bérgyilkosként (hitman) tartanak számon. Az eset csupán néhány nappal azután következett be, hogy Izrael elismerte a felelősségét a 2010-ben, a Szabadság Flottilla ellen elkövetett események kapcsán. Az izraeli vezetés retorziókkal megfenyegette meg Anonymous hálózatot, ha nyilvánosságra hozzák a megszerzett adatokat.

A nemrégiben az izraeli rendőrséget megfertőző káros szoftver a jelek szerint egy legalább egy éve tartó kiberkémkedési művelet részeként támadott meg izraeli és palesztin területeken lévő célpontokat, állítja az antivírus szoftver gyártó Norman. Október végén a rendőrség leállította a számítógépes hálózatát, miután az egyik rendszeren egy káros szoftvert fedeztek fel. Az azonosítás kimutatta, hogy egy távoli hozzáférést lehetővé tevő trójai program (remote access trojan - RAT) - amit Xtreme RAT-ként ismernek - fertőzte meg a szervert, amely egy látszólag az izraeli védelmi erők vezérkari főnökétől érkezett hamis email segítségével jutott be.

Az idő egyre csak telik, így Irán és Izrael közti vitát egyre nehezebben lehet kezelni. Úgy tűnik, hogy mindenki arra vár, hogy mi lesz a másik fél első lépése, miközben mindkét állam növeli a kiberhadviselésre vonatkozó képességeit. A kibertér az a terület, ahol mindkét ország próbál csapást mérni az ellenfelére. Az izraeli Channel 2 nemrégiben bemutatott riportja szerint az Israel Defense Forces megkétszerezi a Unit 8200 csoport tagjainak létszámát, akiknek feladata a hírszerzési adatok összegyűjtése és az ellenség által használt titkosítások feltörése, illetve ők felelnek az IDF által végrehajtott védekező és támadó kiberhadműveletetekért.

A kiberháború megérkezett, és úgy tűnik, hogy Izrael elvesztette az első menetet. Miután egy gyanús állományt találtak számos rendőrségi számítógépen, a szervezet vezetése úgy döntött, hogy csütörtökön az összes számítógépet leválasztják az Internetről, és vasárnapig még nem sikerült teljesen helyreállítani a kapcsolatot. És ami még ennél is rosszabb, hogy a rendőrség szervereit és számítógépeit legalább egy héttel korábban feltörték, mondta Roni Bachar, az Avnet biztonsági cég vezetője. "A rendőrség vezetői szerda késő este ismerték fel, hogy milyen súlyú a probléma, és döntöttek a hálózat Internetről történő leválasztásáról. Azonban a jelek szerint a káros szoftver más kormányzati hálózatokra is átterjedt".

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elárulta, hogy országa megerősíti kibervédelmét, és egy digitális védőernyőt (a rakétatámadások elleni Iron Dome példájára) fejlesztenek, hogy megvédjék magukat a veszélyektől. A heti kormányülés alkalmával elmondta, hogy Izraelt folyamatosan növekvő intenzitással, napi rendszerességgel érik kibertámadások, amelyek veszélyeztetik a számítógépes hálózatok biztonságát. "Ahogy az Iron Dome légvédelmi rendszer elfogja a kilőtt rakétákat, és az egyéb biztonsági védelmi vonalak megakadályozzák a behatolók és terroristák bejutását az országba, úgy a kiépítés előtt álló védelmi mechanizmus segít a kibertámadások kivédésében".

A közel-keleti kiberháború - amelyben Izrael és az Egyesült Államok az egyik sarokban, velük szemben pedig Irán áll - folyamatosan éleződik, ahogy egyre kifinomultabb kiberfegyvereket vetnek be a katonai és gazdasági célpontok bővülő köre ellen. A környék egyre forróbb kiberháborús csatamezővé válik, ahol a kiberhadviselés új módozatait tesztelik a résztvevők, és amelyben a legfontosabb stratégia az, hogyan lehet kiütni egy ország gazdaságát egyetlen puskalövés nélkül. Az Egyesült Államok, Izrael és Nagy-Britannia már támadta Irán nukleáris kapacitásait - újabban pedig az olajipari létesítményeit - az elmúlt három évben.

Egy eddig ismeretlen hacker csoport, vélhetően egy vagy több arab államból, szerdán azt állította, hogy feltörték az izraeli WebGate nevű vállalat szerverét, és összegyűjtötték a weboldalon tárolt információkat. A támadás hat hónappal egy korábbi, szaúd-arábiai csoport akciója után történt, akik hitelkártya számokat és személyes információkat hoztak nyilvánosságra. Az akkori állítások szerint 400.000 emberről szereztek adatokat, bár az érintett cégek szerint a szám csak 15.000 körül mozgott. Az új csoport bejelentette, hogy nyilvánosságra hozzák a több ezer embert érintő adatokat, amik közt személyes információk, Facebook jelszavak, csekkekről készült képek és azokhoz tartozó hitelkártya számok számok vannak.

Iszlamista hacker-ek az Anonymous Arab weboldalon több száz izraeli felhasználóhoz tartozó email címet és jelszót hoztak nyilvánosságra vasárnap. Az Avnet Security Systems szerint a felhasználói adatok aktív fiókokhoz tartoznak. Roni Bachar, az Avnet munkatársa szerint nyilvánvalóan izraeli oldalt törtek fel, de a nyomozás jelen állapotában még nem lehet meghatározni, hogy melyikhez tartoznak, mivel az email címmel és jelszóval történő azonosítási eljárások teljesen hétköznapiak a fórumokon vagy a kereskedelmi oldalakon.

A "Cyber Terrorist"-ként ismert szaúdi hacker, aki zsidó és izraeli web oldalakat támadott, 28 évesen, egy asztma roham következtében hunyt el - jelentette az UAE's Al-Bayan. Önmagát az "Iszlám és a Próféta védelmének" szentelve, a számos zsidó, banki és vállalati oldal mellett a hacker olyan erős védelemmel ellátott weboldalakat is támadott, mint a Kaspersky vagy a Microsoft. "Cyber Terrorist" álnéven tevékenykedő hacker annak a dán grafikusnak az oldalát is megtámadta, aki a muzulmánok prófétájáról, Mohammed-ről készített karikatúrákat. A hacker állítólag egy jól jövedelmező állást is visszautasított, mivel a vállalat zsidó tulajdonban volt.