A Team GhostShell hacktivista csoport 700 ezer felhasználói fiók adatot hozott nyilvánosságra, amelyeket afrikai egyetemekről és vállalakozásoktól szereztek meg a ProjectSunRise akció keretében. A GhostShell új akciója egész Afrikára kiterjed, de elsősorban Dél-Afrika, Algéria, Kenya, Nigéria és Angola a célpont. A támadott szervezetek között van például a Angola's National Diamond Corporation, Ornico Marketing, Moolmans Africa Mining Corporation, South African Express Petroleum, State University, Kenyan Business Directory, PostNet Internet Services valamint a BidOrBuy, amely Afrika legnagyobb online áruháza. A támadások indokát abban jelölték meg, hogy a vállalatok túlzottan kihasználják a természeti erőforrásokat, de az alkalmazottak számára szinte semmit nem fizetnek.

A globális kiberbűnözés természetéből adódik, hogy a bűnözők bárhol lehetnek, de hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Kelet-Európa és Oroszország a bűnözés melegágya. A Trend Micro véleménye szerint 2013-ban egyre többen fogják áthelyezni a működésüket Afrikába. Számos kiberbűnöző azért indította el a "vállalakozását" Kelet-Európában és Oroszországban, mert ezekben az országokban gyenge lábakon állt a kiberbűnözés elleni fellépés és a gyengék voltak a törvényi eszközök, hogy sikeresen fel lehessen deríteni a számítógépes bűncselekményeket. Azonban az idők változnak, és a helyi hatóságok egyre erélyesebben lépnek fel a kiberbűnözés ellen, amit több ismert elkövető letartóztatása is jelzett az elmúlt években.

Reagálva a növekvő kiberbűnözésre a köz-és magánszektorban, számos afrikai kormány incidens jelentési és korai figyelmeztető szervezetet állított fel az AfriNIC (Afrika Network Information Center) támogatásával.

Öt hónappal ezelőtt, három ugandai mérnök úgy gondolta, hogy  egy olajtartályból egy kezdetleges számítógépes kioszkot építenek. Mindössze három nap alatt -- egy autó mechanikával foglalkozó csapat segítségével -- megépítették a prototípust. A terméket Digital Drum-nak nevezték el, és jelenleg az Unicef, az ugandai kormány, az NGO és a privát szektor támogatását élvezi. A modelleket várhatóan az év vége felé gurítják ki. Iskolákban, ifjúsági központokban és más egyéb közösségi pontokon lesz majd elérhető.

Az Afrikai Kiber Jogok és Kiberbűnözés-megelőzési Központ megkezdte működését Kampalában, Naguru külvárosi részén.

http://news.hostexploit.com/cybercrime-news/4425-africa-joins-fight-agai...

Az Internet World Stats nemzetközi online piackutató afrikai felmérése.

http://www.internetworldstats.com/stats1.htm