Európa legnagyobb kiberbiztonsági ügynöksége, az ENISA felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi oldalak egyre növekvő népszerűsége könnyen olyan érzetet kelthet az emberekben, hogy folyamatosan megfigyelik őket. Az ügynökség a figyelmeztetést a nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséhez fűzte hozzá, mely a közeljövőre tekintve vizsgálja a folyamatos online jelenlét pozitív és negatív hatásait. Bár elismerik a közösségi hálózatokban rejlő lehetőségeket és előnyöket, az ENISA aggódik az adatlopások és adatokkal való visszaélések egyre növekvő kockázata miatt, ezért felhívta az EU tagok figyelmét a lehetséges szankcionálások kidolgozására.

A fények kialudtak. Hackerek behatoltak a vegyipari cég számítógépes hálózatába. A cég saját szakértői számítógéptől számítógéphez rohanva próbálják visszaverni a támadókat és visszaszerezni az irányítást. "Vakon harcolunk", mondta a képzeletbeli ACME vegyipari cég vezetője.

Az Energiaügyi Hivatal az energiaszektort irányító rendszerekkel foglalkozó csapata egy útmutatót publikált Roadmap to Achieve Energy Delivery System Cybersecurity címmel, melynek célja az iparág kibervédelmének javítása.

A korábbi amerikai kiberbiztonsági vezető, Richard Clakre megosztja gondolatait az Anonymous csoportól és a digitális SSL tanúsítványokról.

Az amerikai Védelmi Minisztériumot számos nagy kaliberű támadás érte az elmúlt években, amely rávilágított, hogy milyen széles is a fenyegetések tárháza, az elégedetlen katonától, aki titkos dokumentumokat adott át a Wikileaksnek egészen az államilag támogatott hackerekig, akik feltehetően 24000 fájlt tulajdonítottak el, ami egy új fegyver rendszerhez köthető. A tény, hogy ezek a betörések egy állítólag biztonságos rendszeren történtek megmutatja, hogy a Védelmi Minisztériumnak és az ipari partnereinek igazán kihívást jelent a kiberbiztonság kialakítása, még a legjobb körülmények között is.

Az elmúlt két évben megközelítőleg 50 olyan számla került a Kongresszus elé, amely valamilyen módon kapcsolódik a kiberbiztonsághoz. Májusban a Fehér Ház bejelentette saját kiberbiztonsági jogalkotási terveit. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) és a Kereskedelmi Minisztérium saját kiberbiztonsági előírásokkal rendelkezik. Tavaly Carl Levin szenátor, a Fegyveres Erők Bizottságának elnöke kijelentette, Amerika a kibertámadásokat katonai lépésként tekinti és nem zárkózik el a fegyveres megtorlástól sem. A Kongresszus szerint az Egyesült Államok közvetlen és súlyos fenyegetésnek van kitéve, melyet csak a kiberbiztonságra költött összegek emelésével és a magán hálózatok biztonságának szigorításával lehet orvosolni.

Az amerikai belügyminisztérium (DHS) kiberbiztonsági szakemberek képzésere és toborzására koncentrál. 2009-ben megháromszorozták a Nemzeti Kiberbiztonsági Osztályon dolgozó szakemberek számát és 2010 még ezt is megdublázták.

A brit kormány kedden ismertette a kiadáscsökkentési programját, ami nem mellesleg a legdurvább a második világháború óta.

Nagyjából 1000 biztonsági szakember él az USA területén, akik rendelkeznek azzal a szakértelemmel, amely elengedhetetlen a kibertérben történő hatékony működéshez -- miközben 10000-30000 személyre lenne szükség.

http://csis.org/files/publication/100720_Lewis_HumanCapital_WEB_BlkWhteV...
http://csis.org/publication/prepublication-a-human-capital-crisis-in-cyb...

A hétvégén egy ismeretlen személy kezdeményezett kibertámadást a Vatikán ellen a Google Internet keresőmotor segítségével.

Szombaton a Google web oldalán  a "Vatican" szóra kereső felhasználók a "www.pedofilo.com" oldalon találhatták magukat a Vatikán hivatalos oldala helyett.


http://www.zenit.org/article-29923?l=english