Az IPv4 a jelen és az IPv6 a jövő. Az új teljesen le fogja váltani a régit. A jelenlegi biztonsági eszközeink - például a tűzfalak és egyszerű behatolás érzékelő rendszerek - az IPv4 hálózatokat védik. Az átállás az IPv4-ről az IPv6-ra időbe kerül, és lassú folyamat lesz. Ez az átállás olyan dolgokat fog tartalmazni, mint például tunnel-ek, beágyazások (encapsulation) és dual stack technológiák hozzáadása a meglévő rendszerekhez, amik viszont növelik mind a bonyolultságot, mind a támadási felületet. A támadók új módszereket használnak az IPv4 és az IPv6 hálózatok ellen.

Az FBI, a DEAD és a Royal Canadian Mounted Police egyaránt azt állítják, hogy az IPv6 bevezetése nehezebbé teszi számukra, hogy nyomon kövessék az internetes címeket, és új törvények írását tartják szükségesnek, ha az ipar nem tesz többet a probléma megoldásáért. A bűnüldöző szervezetek és az ipar képviselőinek találkozóján elhangzott, hogy az IPv6 nyomkövetés rendkívül fontos, hogy a bűncselekményekkel vádolt személyeket meg lehessen figyelni. Az FBI azt ajánlja, hogy készítsenek új törvényt, ha a magánszektor nem teszi meg önként a szükséges lépéseket.

Számos oka van annak, hogy egyesek szeretik, mások nem szeretik a hálózati címfordítást (Network Address Translation - NAT). A hálózat üzemeltetők szeretik, mert egy kisebb címtartomány esetén is van elegendő IP cím az egész hálózat részére, valamint el tudják rejteni a saját hálózatukat a publikus Internet elől. A mérnökök nem szeretik, mert megbontja a végponttól-végpontig (end-to-end) elvet, ami az Internet egyik alapvető eleme. Az FBI sem szereti, mert nem tudnak adatokat gyűjteni az internetszolgáltatókon keresztül azok ügyfeleiről.

Az Internet robbanásszerű növekedésének következtében több IP címre van szükségünk, mint amire az IPv4 lehetőséget nyújt, de szerencsére az IPv6 sokkal nagyobb címtartománnyal rendelkezik. Egészen pontosan 2^128 (kb. 3,4*10^38) címet támogat. Ezzel az IPv6 hosszabb IP címeket tesz elérhetővé, ami hasznos lehet a különböző webes alkalmazásoknak, és szinte a címek végtelen tárházát nyújtja, ezzel pedig nem csak minden eszköznek, hanem akár minden szolgáltatáshoz egyedi címet tudunk rendelni.

Szakértők támadták az Apple Computer-t az IPv6, a következő generációs internet protokoll, elterjedésének hátráltatása miatt.

Bár az új internet címzési rendszer hivatalosan csak 2012 június 6-án kerül bevezetésre, a szolgáltatók már érzékeltek néhány IPv6 elosztott szolgáltatás megtagadásos (DDoS) támadást. Az Arbor Networks éves Worldwide Infrastructure Security jelentése szerint a jelenség a kibertámadók és a támadások ellen védekezők közti fegyverkezési versenyének jele. Ugyanakkor jelentés megemlíti azt is, hogy az IPv6-ot használó biztonsági incidensek még mindig ritkán fordulnak elő, de az első támadásokról szóló hírek rámutatnak, hogy nem csak a biztonsági szakemberek gondolkodnak előre, de a bűnözők is igyekeznek lépést tartani a technológia és az internet infrastruktúrájának fejlődésével.

Amíg te tegnap éjjel aludtál, és helyes kis iPad2-k táncoltak a szemeid előtt, addig a hálózati rendszergazdák ébren voltak és dolgoztak, hogy mire felébredsz, már egy IPv6-os napra ébredj.

A kiberbűnözők már használják az IPv6 hálózatokat, hogy az IPv4 hálózatot használó felhasználókat támadják. Egy biztonsági kutató leírta egy lehetséges támadás forgatókönyvét.

A szakemberek szerint a különböző szervezetek számos információbiztonsági kihívással állanak szemben az IPv4-ről az IPv6-ra történő átállás során. A problémákat tovább bonyolítja a tény, hogy bizonyos támadók már az IPv6 cím tartományt használják az IPv4 hálózatokba történő beszivárgáshoz.

Az internet mára olyan méreteket öltött, amekkorát a fejlesztés idején a készítők elképzelni sem tudtak. Ki gondolta volna, hogy a 70-es években a kormányzati és az oktatási intézmények kommunikációjára fejlesztett hálózat a mindennapi életünk elengedhetetlen részévé válik.

Az internetszolgáltatók figyelmeztetnek, az IPv6 szabványra való áttérés, ami az internet növekedésével elkerülhetetlen, alaposan megnehezíti majd a spam üzenetek szűrését.